Help > Extra info en partners > Overige ondernemersvragen

Samen een opdracht verrichten: financiƫn

Als ondernemer werk je regelmatig samen met andere ondernemers. Het kan zijn dat je iemand specifiek inhuurt om bepaalde werkzaamheden te verrichten, omdat je de tijd, kennis of middelen niet hebt. Het kan ook zo zijn dat je met een of meerdere zzp'ers een event of project organiseert. Daar komen ook gezamenlijke inkomsten en uitgaven bij kijken. Aangezien dit belangrijk is voor je boekhouding, gaan we daar eerst op in. Daarnaast heeft het ook invloed op de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid van je eigen onderneming. Hierover zullen we aansluitend een paar tips geven.

Expertise inhuren

Een andere zelfstandige kan jou een factuur sturen. Als je deze zzp’er inhuurt voor een opdracht of je onderneming neem je deze factuur op bij je Uitgaven en vallen de werkzaamheden onder de rubriek Werk door Derden in The Bookie Webapp, met andere woorden: als je een ander inhuurt om je voor een specifieke (vaak tijdelijke) klus te ondersteunen. Indien je een boekhouder inhuurt dan zijn het administratiekosten. Indien je een marketeer inhuurt dan valt het onder promotiekosten.

Gezamenlijk organiseren of uitvoeren

In principe kan je gewoon samen een opdracht uitvoeren of project leiden: Persoon 1 ontvangt alle inkomsten door te factureren naar de hoofdopdrachtgever of de inkomsten van kaartverkoop te registreren als verkoop. Persoon 1 doet tevens alle betalingen inclusief het uitbetalen van Persoon 2. In de vorm van Werk door Derden zoals hierboven beschreven is, stuurt Persoon een factuur voor zijn/haar werkzaamheden of het afgesproken percentage van de winst van dit project (=inkomsten-uitgaven) aan Persoon 1.

Tips

1. Bedenk vantevoren met wie je werkt en maak onderling duidelijke afspraken: wat verwachten jullie van elkaar, hoe garanderen jullie de kwaliteit, wie doet wat, wat is de betalingstermijn en wanneer wordt er niet uitbetaald, bij wie liggen de risico's en aansprakelijkheid,

2. Maak duidelijke afspraken met de opdrachtgever, bepaal wie het aanspreekpunt en de eindverantwoordelijke is.

door Mari Laatste update: 12 Dec, 2023