Help > The Bookie Online > Inkomsten > Overige inkomsten

Patreon en Belasting

Hoe werkt belasting met Patreon?

Steeds vaker kiezen creatieve ondernemers om een Patreon pagina te lanceren. In plaats van losse verkopen kunnen klanten je dan maandelijks met een vast bedrag steunen. Alleen, je levert wel een dienst aan ze, en daar moet wel belasting over betaald worden. Hoe doe je dit?

Patreon heeft hier zelf twee FAQ's over geschreven, maar deze kunnen onduidelijk zijn.

Daarom heeft the Bookie de belangrijkste relevante informatie er voor je uitgehaald, en hier voor je samengevat.

Patreon houdt al btw voor je in voor je klanten. Zij controleren waar je klanten zitten, en berekent zodoende de lokale btw. Patrons in Nederland zullen dus 21% btw betalen, terwijl Patrons in Duitsland 19% in rekening gebracht krijgen. Dit gaat via de One Stop Shop regeling (OSS), maar jij hoeft je hier geen zorgen over te maken. Jij hoeft in ieder geval geen btw meer in te houden over deze inkomsten. De inkomsten die jij van Patreon (na commissie en btw) ontvangt, zijn verlegd buiten de EU. Dit geef je ook zo aan in de Bookie app.

Het resterende bedrag komt dus bij je omzet, en de rest van je winst. Daar betaal je gewoon Nederlandse belasting over. Je hebt er dus weinig omkijken naar. Zorg dus goed dat je je maandelijkse netto inkomsten goed registreert, en het is zo geregeld met de belasting.

door Simon Giesen Laatste update: 27 Mrt, 2023