Ben jij ondernemer (freelancer, maar ook DGA) en heb je een kinderwens of ben je al zwanger? Dan kan je met veel vraagtekens zitten.
Omdat wij als boekhouders die vragen vaak gesteld krijgen zetten we de belangrijkste antwoorden op een rijtje.
Doorlopende onderneming en aangiftes
Als je zwanger bent, blijf je gewoon ingeschreven als ondernemer. Dat betekent dat je ook (btw)aangiftes moet doen, ook al heb je geen inkomsten. Aangezien een deel van je kosten gewoon doorloopt (denk aan je abonnementen zoals telefoon) kan het zelfs zijn dat je alleen geld terugkrijgt bij de btw-aangifte.
Vermoed je dat je hoofd wel ergens anders naar staat of ben je bang een een aangifte te vergeten?
- No worries, met een Plus abonnement doen wij altijd aangifte, ook al horen we niets van jou.
- Heb je een basis abonnement? Dan kan je van te voren met je Bookies afspreken wat er wanneer moet gebeuren.
Urencriterium
De Belastingdienst is hier heel duidelijk over.
Onderbrak u uw werk als ondernemer door uw zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren. Lees hier de hele tekst.
Verlof en uitkering
Ook als ondernemer heb je recht op een zwangerschapsuitkering. Er zijn twee regelingen
- Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). Dit is gebaseerd op je gewerkte uren in het voorgaande jaar (dus niet dit jaar). Zorg dat je aangifte van het voorgaande jaar gedaan is, want die cijfers heb je nodig voor de aanvraag.
- DGA: deze regeling is actief van 2 augustus 2022 en dient nog telefonisch aangevraagd te worden. Lees meer.
Beiden zijn financiële compensaties die je (ook als ondernemer krijgt) van de overheid krijgt tijdens je zwangerschapsverlof. Deze uitkering vraag je aan via het UWV.
- Heeft u aangifte Inkomstenbelasting als zelfstandige gedaan?
- Welke inkomsten als zelfstandige heeft u vermeld op deze aangifte inkomstenbelasting?
- Hierbij vermeld je het resultaat uit onderneming, vóór aftrek van vrijstellingen. Dit vind je in de definitieve aangifte, die we je gestuurd hebben, onder 3.1 Winst Onderneming.
Vanaf 2 augustus 2022 hebben overigens beide ouders recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van hun kind. In het verlengde kan er ook nog aanvullend geboorteverlof aangevraagd worden. Lees hier meer.