Help > Extra info en partners > Boekhouding WoordenBookie

Btw-ID en btw-nummer (omzetbelasting)

Je hebt twee btw nummers: je btw-indentificatienummer (btw-id) en je omzetbelastingnummer (ob-nummer).

1. Je btw-id is anoniem en gebruik je in het contact met je klanten en potentiële klanten. Dit nummer staat op je facturen en in al je zakelijke communicatie.
  2. Je OB-nummer bestaat uit je BSN en het aantal keer dat je een eenmanszaak bij de Belastingdienst geregistreerd hebt. Dit was voorheen je btw nummer was. Dit gebuik je voor het contact met de Belastingdienst.

Waarom heeft The Bookie mijn btw-id én ob-nummer nodig?

Aangezien wij je belastingconsulent zijn en je aangiftes verzorgen zijn beide nummers voor ons dus belangrijk. Zonder deze gegevens kunnen wij onze werkzaamheden niet juist en compleet verrichten.

OB nummer en Btw-ID registreren in The Bookie Webapp

1. Ga in the Bookie Webapp naar je Administratie instellingen, links boven onder je bedrijfsnaam. Klik op Overige bedrijfsgegevens.

2. Hieronder kun je bij Btw-ID je btw-nummer noteren. Je Btw-ID verschijnt nu automatisch op je facturen.

3. Als je hier onder Onderneming op Overige bedrijfsgegevens klikt, zie je onder Ob-nummer. Als je al klant bij ons was, hebben wij hier automatisch je oude btw nummer overgenomen.

Waarom is het oude systeem met maar 1 btw nummer eigenlijk veranderd?

Je oude btw nummer was je BSN, vooraf gegaan voor NL voor het land waarin je bedrijf gevestigd is en eindigend op B01 (indien het je eerste eenmanszaak is of B02, B03 enzovoorst indien je al eerder ingeschreven stond met een eenmanszaak). Niet echt goed voor je privacy dus, dat iedereen dit nummer kon lezen (en gebruiken). Daarom is dit nu je OB nummer, dat je alleen bij de Belastingdienst gebruikt.

Dat ziet er uit als: NL123456789B01

Lees hier wat het NRC erover schreef:

Het huidige nummer bevat integraal het burgerservicenummer (BSN), een privacygevoelig persoonsgegeven. De wijziging moet het risico van identiteitsfraude verminderden, schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) aan de Tweede Kamer. Zelfstandigen moeten het btw-nummer vermelden op hun website en op elke factuur. Door het besluit zullen zij die moeten aanpassen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/19/bsn-verdwijnt-uit-btw-nummer-eenmanszaken-a3126425

door Mari Laatste update: 04 Aug, 2023