Help > The Bookie Diensten > Maatwerk - werkzaamheden & kosten

Kasstelsel: programma op maat, niet in The Bookie Webapp

Ik registreer facturen op betaaldatum in plaats van op factuurdatum. Hoe werkt dit in The Bookie Webapp?

Als er voor meer dan 80% aan particulieren wordt geleverd, kun je het kasstelsel toepassen. Vaak is dat dan zelfs verplicht. Dit betekent dat je voor inkomsten en in sommige gevallen voor de uitgaven de btw berekent op basis van de betaaldatum in plaats van de factuurdatum. Dat geldt volgens de Belastingdienst in de volgende gevallen en bij de onderstaande beroepen:

Btw berekenen

Als u het kasstelsel toepast, berekent u de btw op basis van uw kas- en bankadministratie. U berekent de btw over de inkomsten die in het tijdvak waarover u aangifte doet, daadwerkelijk zijn bijgeboekt op uw bankrekening of ontvangen zijn in uw kas.

Btw aftrekken

Uw leveranciers brengen u btw in rekening voor uw inkopen, kosten en investeringen. Deze btw trekt u af op uw btw-aangifte. U doet dat in het aangiftetijdvak waarin u de factuur krijgt. Ook als u uw leveranciers nog niet hebt betaald.

Houdt u geen in- en verkoopadministratie bij? Dan kunt u:

- btw aftrekken op het moment dat u de factuur krijgt

- btw aftrekken op het moment dat u de factuur betaalt

U bent vrij in uw keuze, zolang u het maar altijd op dezelfde manier doet.

 Als er een verplichting is, dienen wij die te handhaven. In dit geval werken volgens de onderstaande optie 2. 

2 opties met The Bookie

Werkte je in het verleden en momenteel op basis van een kasstelsel? Dan zijn er twee opties om met The Bookie te werken

1. Heb je een uitgebreide administratie met veel uitgaande facturen en uitgaven? Dan raden we je aan om met een bankkoppeling in een van onze partner programma's te werken en ons je aangiftes op basis van het uurtarief te laten verzorgen. Lees hier hoe dat werkt.

2. Is het niet verplicht voor jou om via het kasstelsel te werken en wil je vanuit The Bookie Webapp werken en facturen versturen? Dan raden we je aan van het kasstelsel af te stappen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden voor. Dit kan je zelf met je eigen belastingkantoor regelen: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/btw_aangifte_doen_en_betalen/bereken_het_bedrag/hoe_berekent_u_het_btw_bedrag/kasstelsel/voor_wie_geldt_het_kasstelsel

door Mari Laatste update: 18 Jun, 2020