Help > The Bookie Online > Inkomsten- & Vennootschapsbelasting > Documenten inkomstenbelasting

Huis | Ik heb een huis verkocht en gekocht. Wat is er nodig?

Als je je eigen woning verkoopt en een andere woning koopt, kun je te maken krijgen met de bijleenregeling. Dit kan gevolgen hebben voor de aftrekbare hypotheekrente. 

Hoe werkt de bijleenregeling?

Als je je huis verkoopt is het bedrag wat je hier voor krijgt vaak hoger dan de hypotheek die nog op het huis zit. Dit verschil noemen we overwaarde. Den Haag heeft ooit bedacht dat als je binnen 3 jaar na de verkoop van je huis een nieuwe casa koopt, je deze overwaarde in het nieuwe huis moet steken. Het restant wat je dan nog nodig hebt, mag je lenen. De rente over deze lening is dan aftrekbaar.

Leen je desondanks toch meer? Bijvoorbeeld omdat je even flink van het leven hebt genoten en de overwaarde inmiddels geheel of gedeeltelijk verdwenen is, dan mag je de rente over dit hogere deel van de lening niet aftrekken.

Voorbeeld

De overwaarde van de woning die je verkoopt is € 50.000. Je koopt een nieuwe woning van € 400.000. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek of lening van maximaal € 350.000. Leen je meer dan € 350.000? Dan mag je over het bedrag boven die € 350.000 geen rente aftrekken.

Fiscale partners

De overwaarde wordt 50/50 verdeeld als je een fiscaal partner hebt. Bij een echtscheiding betekent dit dus dat ieder de helft van de overwaarde mee moet nemen in een nieuwe woning.

Benodigde documenten voor de IB bij the Bookie

Als er sprake is van de bijleenregeling hebben je Bookies extra documenten nodig:

  • Notarisafrekening verkoop oude woning;
  • Notarisafrekening aankoop nieuwe woning;
  • Bindende hypotheekofferte;
  • Bij nieuwbouw de aankoopakte;
  • Facturen voor eventuele aftrekbare kosten zoals taxaties en advieskosten.

Houd er rekening mee dat dit extra werkzaamheden met zich kan meebrengen, die in rekening gebracht zullen worden. Het is namelijk geen simpele berekening om te maken. Lees meer.

 

door Mari Laatste update: 30 Mrt, 2023