Help > The Bookie Diensten > Dienstverlening

Controle conceptrapport inkomstenbelasting aangifte

Hoe controleer ik het conceptrapport van mijn aangifte inkomstenbelasting?

Zodra wij de conceptversie van je aangifte inkomstenbelasting voor je hebben opgemaakt, sturen wij je dit rapport per mail toe. Dit is een financieel eindverslag van je bedrijf in combinatie met je persoonlijke gegevens die relevant zijn voor de aangifte Inkomstenbelasting. Wij vragen je deze rapport in grote lijnen te controleren en ons je goedkeuring te geven zodat we je aangifte (eventueel samen met die van je fiscale partner) kunnen indienen.

The Bookie voor de cijfers, jij voor de algehele check

Nu kunnen wij ons voorstellen dat deze jaarstukken controleren niet het meest favoriete gedeelte van je onderneming is. Gelukkig heb je ons voor de cijfers en willen we van jou alleen een grove check. Aangezien je wellicht niet weet waarop je dan zou moeten letten, hebben we wat tips voor je verzameld:

- Controleer jouw NAW gegevens en evt. die van je fiscaal partner en kinderen mocht dit van toepassing zijn.

- Check of de vermelde specificaties van je eenmanszaak en/of VOF kloppen.

- Hebben wij de belangrijkste gegevens vermeld in de aangifte? Denk daarbij aan of je een koophuis gekocht of verkocht hebt, privé vermogen, een erfenis, een auto gekocht of verkocht, schulden balans enz. 

- Heb je een fiscaal partner? Controleer dat of die gegevens ook kloppen. Het gebeurt regelmatig dat je als ondernemer vergeet te controleren of de gegevens en cijfers van je partner kloppen. Wees het attente liefje, dat de gegevens goed controleert!

- Heb je inkomsten uit loondienst of overige werkzaamheden/investeringen, een pensioen of een uitkering gehad? Check of dat vermeld staat.

- Heb je premie betaald voor werkgerelateerde verzekeringen? Check of dit erin staat.

- Loop eventuele vragen na onderaan de mail van je conceptrapport en kijk of de aannames kloppen.

Maar al die berekeningen dan? Alle berekeningen in je IB aangifte zijn gebaseerd op de data die jij door het jaar heen via The Bookie Webapp en eventueel later via de Checklist aangeleverd hebt. Doordat je het hele jaar met The Bookie Webapp gewerkt hebt óf omdat je je boekhouding met ons gedeeld hebt is de kans op fouten in deze berekeningen minimaal. Wel is het handig om te kijken of je bedragen ziet die je niet herkent, of wanneer het te betalen of ontvangen bedrag erg afwijkt van je verwachtingen. Daarover kun je dan je Bookie een vraag stellen.

door Aleida Sjardijn Laatste update: 18 Aug, 2021