Inmiddels kopen we (on)bewust veel goederen en diensten over de grens. Buitenlandse uitgaven voer je hetzelfde in als binnenlandse uitgaven, alleen moet je rekening houden met BTW verschillen, andere valuta en de taal van de omschrijving.
Btw terugvragen over buitenlandse uitgaven
Heb je over goederen, diensten of invoer btw betaald in een ander EU-land zonder dat de btw naar je hebt laten verleggen? Dat kan zowel tijdens een zakenreis geweest zijn (denk aan reis- en verblijfkosten) als producten die je geïmporteerd hebt. Dan kan je de btw niet zo maar in je Nederlandse btw-aangifte aftrekken. Deze kosten vul je dan inclusief btw in en je zet het btw-percentage op 0%.
Betreft het grote uitgave met een aanzienlijk bedrag aan btw? Dan kunnen we deze btw voor je terugvragen uit dat EU-land via de Nederlandse belastingdienst. Om via de Nederlandse belastingdienst btw terug te vragen uit een ander EU-land moet je aan voorwaarden voldoen. Lees je hier de voorwaarden.
- Doe je dit zelf? Laat ons dit dan weten.
- Wil je dat wij dit voor je doen? Houd er dan rekening mee dat dit niet standaard tot het abonnement behoort en we hier extra kosten voor in rekening brengen.
Als je dingen online besteld in het buitenland kan je jezelf dit extra werken en/of de kosten besparen door zoveel mogelijk je btw-nummer te vermelden, zodat de btw naar je verlegd kan worden en wij een ICP aangifte voor je kunnen doen. Lees hieronder wat wij met verlegde btw doen.
Intracommunautaire verwerving of btw verlegd
Heb je diensten afgenomen of goederen gekocht van een ondernemer uit een ander EU-land (dit heet een intracommunautaire verwerving) of is de btw naar jou verlegd? Dan bereken je zelf het btw-bedrag. Dit geef je aan in je Nederlandse btw-aangifte. Als je de goederen of de diensten gebruikt voor belaste omzet, trek je de btw tegelijkertijd af als voorbelasting. Aangezien je het opgeeft en vervolgens weer aftrekt, betaal je onder aan de streep niets: net als bij binnenlandse zakelijke kosten.
Gelukkig doen je Bookies dit voor je aan de hand van de informatie in The Bookie Webapp.
> Zo werkt een ICP aangifte bij The Bookie
Verlegd inkomende factuur
Als op een factuur van binnen de EU geen btw aan je is doorgerekend is er een grote kans dat de btw naar je verlegd is. Voorbeelden hiervan zijn facturen van Facebook, Google en Adobe. Op de factuur zie je dan ook staan “VAT to be accounted for by the recipient” of iets in die richting. In dit geval geef je bij btw-verlegging “Verlegd Binnen EU” aan, en bij het btw-percentage 21%. Let op: tot 31 december 2020 mag je de btw van uitgaves uit het Verenigd Koninkrijk verleggen binnen de EU (en niet buiten de EU). Tot die tijd is er sprake van een overgangsperiode waarbij de oude regels dus nog gelden. Zodra de nieuwe regels bekend zijn omtrent het verleggen van btw vanuit de VK, zullen we dat hier plaatsen.
Andere valuta invoeren, zoals de pond of dollar
In de Bookie App kan je alleen euro’s invoeren, dat is om misverstanden en miscalculatie in je administratie te voorkomen. Wel kan je een bon met buitenlandse valuta invoeren en hierbij noteer je het werkelijk betaalde bedrag in euro’s. Dit bedrag kan je zien op je rekeningafschrift, indien je met je pin of creditcard betaald hebt.
MOSS regeling
Bedrijven die telecommunicatie-, omroep- of elektronische diensten (digitale diensten) aan particulieren in andere EU-landen leveren en meer dan €10.000 per jaar omzetten, maken gebruik van de MOSS regeling. MOSS staat voor Mini One Stop Shop. Lees hier wat de Belastingdienst erover schrijft. Voorbeelden van bedrijven die hier gebruik van maken zijn Spotify en Apple. Als je een factuur van zo'n bedrijf krijgt is er Nederlandse btw gerekend over de geleverde dienst. In dit geval is de btw dus niet zozeer verlegd, maar kan je de factuur behandelen als een factuur van een Nederlands bedrijf en dus de btw terug vragen. Let erop dat deze bedrijven ook in andere valuta kunnen factureren. Deze moet je zelf terug rekenen naar Euro's, zie ook het kopje over valuta's hierboven.