Help > Extra info en partners > Ondernemerschap

Als freelancer of in dienstverband een klus aannemen

Wat is de beste optie voor een langdurige klus: loondienst of als ondernemer?

Indien er voor een nieuwe (deeltijd) klus naast de mogelijkheid op deze op zzp basis ook de mogelijkheid is om deze in loondienst te vervullen is de afweging soms moeilijk te maken. Helaas is dat ook voor ons niet super makkelijk aan te raden aangezien het afhankelijk is van een aantal factoren. In loondienst is de veilige optie; als ZZP'er zou het je zowel voordeel kunnen opleveren als meer gaan kosten. Dat ligt er vooral aan hoeveel je op jaarbasis gaat verdienen. Val je bijvoorbeeld binnen de Kleine Ondernemersregeling, dan hoef je de btw over omzet niet af te dragen. Ook is het van belang hoeveel uur je op jaarbasis verwacht aan jouw onderneming te besteden.
 
ZZP'en en in loondienst werken
In het geval je naast jouw werkzaamheden ook (parttime) in loondienst bent, zijn daarbij o.a. de volgende zaken van belang:
 
- Loonheffing en loonheffingskorting: Als je in loondienst werkt, wordt er door jouw werkgever loonheffing op jouw loon ingehouden. Dat kun je zien als een soort voorschot op jouw 'te betalen' inkomstenbelasting. Lees hier hoe loonheffingskorting werkt. Als je daarnaast ook een onderneming hebt, en je verdient met beiden goed, dan kom je al snel in een hogere belastingschijf (en betaal je dus meer inkomstenbelasting). Andersom, als je dus niet heel veel verdient, kan dit je wellicht juist belastingvoordeel opleveren.
- Urencriterium: Dat belastingvoordeel zou je alleen kunnen krijgen als je minimaal 1225 uur (en meer dan 50% van de tijd (als je geen starter meer bent)) aan je onderneming besteed. Je hebt dan recht op ondernemersaftrek en als jouw winst niet heel hoog is, betekent dit dat je misschien een gedeelte van de loonheffing terug kan krijgen.
- Voor de BTW maakt het overigens niet uit dat je ook in loondienst bent. Je zult gewoon 4 keer per jaar BTW-aangifte moeten doen en wat je in loondienst verdient, staat hier los van.
 
In het volgende artikel staan ook een aantal fiscale gevolgen van het combineren van een vaste baan en een onderneming: Parttime ondernemen.
 
Fiscale gevolgen van part-time ondernemen
 
De Kamer van Koophandel legt de onderstaande feiten uitgebreid uit. Lees hier meer.
  1. Aangifte inkomstenbelasting
  2. Het behalen van urencriterium van 1225 uur per jaar (en het aantal aftrekposten dat je krijgt als ondernemer)
  3. Verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid en zwangerschap
  4. Toeslagen: inkomensgrenzen (die je met bijverdiensten uit onderneming behaalt) en voorwaarden
  5. Aangiftes omzetbelasting (btw) 
  6. Kleine Ondernemersregeling (KOR)
    De KOR in de btw-regelgeving verandert per 1 januari 2020. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling. Deze kun je gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro blijft. De nieuwe KOR geldt voor alle rechtsvormen. Als je gebruik wilt maken van de nieuwe KOR, dan moet je aanmelding vóór 20 november 2019 binnen zijn bij de Belastingdienst. Lees hier wat wij schrijven over de nieuwe KOR.
  7. Verzekerd en pensioen opbouw (als werknemer)

door Mari Laatste update: 24 Sep, 2019