Help > The Bookie Online > Expenses

How do I include private recordings or expenses in my administration?

  This article is not yet available in your language

Bij de meeste administraties is de categorie privé een grootboekrekening, die je sporadisch gebruikt en die alleen je boekhouder gebruikt. Dit werkt anders bij verschillende rechtsvormen.

Eenmanszaak

De meeste gebruikte voorbeelden waarbij ondernemers zelf de categorie privé gebruiken zijn in samenwerking met een boekhouder onnodig. Want De Belastingdienst volgt de facturenstroom. Dat betekent dat verstuurde verkoopfacturen (naar je klanten) en inkoopfacturen en btw-bonnen voor je uitgaven leidend zijn. Want voor zowel de omzetbelasting aangifte als de aangifte inkomstenbelasting zijn de facturen (en bonnen) leidend. 

  • Betaal je jezelf 'loon' uit, neem je privé geld op of maak je het over? Dan hoeft dit niet in je administratie te staan.
  • Maak je privé uitgaven (dus niet voor je bedrijf) waarvan je denkt dat dit wel een aftrekpost is voor de inkomstenbelasting (IB)? Check dit eerst met je Bookies en lever deze pas aan het eind van het jaar aan in de vragenlijst voor de IB.

VOF

Naam er bij zetten in de omschrijving wie dit opneemt. Dit is belangrijk omdat het de stand van het vermogen weergeeft. Het wordt gebruikt om te zien wie welk aandeel in de VOF heeft.

B.V.

Neem je geld op van de rekening van je BV? Dan voer je wel een uitgave privé in. Zet hierbij je naam en in de omschrijving wie dit opneemt en wat het doel is, indien het niet salaris is.

Stichtingen

The Bookie Webapp Grootboekrekening of kostenpost: privé

In The Bookie Webapp kun je de categorie privé selecteren. Dat is een grootboekrekening dat bepaalt hoe iets op je balans komt.

Deze kunnen wij ook gebruiken. We doen dit als iets gecorrigeerd is voor privé gebruik, niet zakelijk is of dubbel ingevoerd is door jou.

by Mari Last update: 03 Apr, 2024